Sunteti aici: Home Arte Plastice Sculptura Constantin Brancusi Coloana Infinitului

Postari recente in forum

No posts to display.

Contact & Feedback

Va multumim pentru ca ne vizitati site-ul . Daca aveti vreo propunere constructiva, vreo sugestie creatoare ori pur si simplu doriti sa ne contactati, puteti folosi acest formular. Va multumim !


Coloana Infinitului PDF Imprimare Email

coloana-infinitului-Brancus-bun   Coloana Infinitului,

    expresie a aspiraţiei lui Brâncuşi către Dumnezeu

    selectie realizata de Carmen Preda

    Una din cele mai admirabile sculpturi ale secolului trecut, austeră şi perfect echilibrată, Coloana Infinitului, este opera principală a lui Brâncuşi, iar mesajul spiritual pe care aceasta îl transmite reiese cu claritate din cuvintele sculptorului:
• „Realitatea pe care Stâlpul – laolaltă cu celelalte două semne de piatră ale mele – o întrupează este avântul, conştiinţa nunţii ce o sărbătorim cu nesfârşitul univers, dorul ce-i însufleţeşte pe eroi spre absolut.”

    Inspiraţia lui Brâncuşi a fost în primul rând una de factură spirituală:

    „Contemplaţi lucrările mele până le vedeţi. Cei aproape de Dumnezeu le-au văzut.”

Iar eternitatea era conţinută în timpul prezent: „Nu îmi doresc să fiu la modă. Tot ceea ce este la modă, dispare apoi odată cu moda…Nu contează dacă, din contră, munca ta este contestată în prezent. Pentru că atunci când într-un final va fi înţeleasă, ea va exista în eternitate.”

    „Ceea ce fac eu astăzi, mi-a fost dat să fac. Căci am venit pe lume cu o misiune.”

   Coloana Infinitului sau Coloana Recunoştinţei fără Sfârşit are o înălţime de 29,35 metri şi a fost inaugurată pe 27 octombrie 1938, fiind o sculptură monumentală a lui Constantin Brâncuşi şi face parte din trilogia Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, care mai cuprinde și Poarta Sărutului.

      Ea este compusă din 15 moduli octaedrici, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul. Modulii erau numiți mărgele de către Brâncuși.

      Energia formei, emanată de Coloana Infinitului a fost măsurată până la o distanţă de 200 de metri, dovedindu-se astfel că această structură genială are un câmp de forță deosebit de puternic.

      
Date despre Coloana Infinitului

    
După ce Brâncuși a părăsit această lume, operele sale au fost măsurate şi cântărite cu precizie. Concluziile la care au ajuns cercetătorii lucrărilor sale au fost că acestea au la bază proporţia acestui numărului de aur.

coloana infinului 5     Coloana Infinitului din Târgu Jiu are o înălţime de 29,330 metri şi o greutate de 29,173 Kg. Este construită din metal feros (plăci din fontă), după formula 1/2 + 15 + 1/2 şi după "legea armoniei plastice", descoperită şi perfecţionată de Brâncuşi, de forma 1 - 2 - 4, unde 1 = 45 cm (mărimea laturii mici a triunghiului de piramidă, de forma unui pătrat), 2 = 90 cm (mărimea laturii mari a trunchiului de piramidă, de forma unui pătrat), 4 = 180  cm, înălţimea trunchiului de piramidă. Trunchiurile de piramidă, goale pe dinăuntru, sunt fixate cap la cap pe un miez central de oţel, cu secţiune pătrată, uniformă pe toată înălţimea Coloanei Infinitului. Exteriorul Coloanei a fost curăţat prin sablare cu nisip special, ulterior fiind pulverizate două straturi de praf metalic, unul de zinc şi celălalt de alamă, la o temperatură mai ridicată.

"Coloana nu este un simplu stâlp de transportat energie electrica, pe care vânturile puternice pot uneori să-l înconvoaie sau să-l scoată chiar din pamânt, dacă se depașește limita de calcul a vântului, de 150 km/h (acest lucru se petrece adesea pe platoul Bucegilor). Un stâlp se poate repara sau înlocui. Dar noi nu ne putem permite să construim o coloană care să nu reziste la orice solicitare a forțelor naturale, rămânând neclintită, așa cum s-a constatat în decurs de zeci de ani. Era vorba de un monument, de unde necesitatea unei mari rigori și a unei continue verificări a calculelor".

Ori ceea ce caracterizează opera inegalabilului sculptor român este tocmai rigoarea.


Brâncusi, pitagoreicul (extras din Nicolae Oancea)

Coloana ascunde 512 Triunghiuri de Aur, adică 8 x 8 x 8.

83 echivalează cu un Cub de Aur!

Triunghiul de Aur era numit de egipteni Triunghiul Sacru.

Armonia plastică: (2a):(4a):(8a); a=22,5 cm.

Supletea: 1/2+15+1/2.

 

brancusi” Simplitatea genială în artă este, în general, o complexitate rezolvată.” , spunea Brâncuși. 

Clipă de clipă, prin Coloana Infinitului coboară pe malurile Jiului SACRALITATEA. Imensă dar tacută.

 

• „Acesta este mesajul Stâlpului meu, străjuit de Masă şi de Poartă…Să arzi ca o flacără…Să te prefaci în fulger legând cerul cu pământul.”


• „Oare ritmul său lăuntric, din clepsidră în clepsidră, nu înfăţişează oare şi nenumăratele pulsaţii ale universurilor, care necontenit explodează şi se contractă?”

„Nu mai sunt al lumii acesteia; sunt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup.

    Mă aflu printre lucrurile esenţiale.”