Sunteti aici: Home Arte Plastice Sculptura David

Postari recente in forum

No posts to display.

Contact & Feedback

Va multumim pentru ca ne vizitati site-ul . Daca aveti vreo propunere constructiva, vreo sugestie creatoare ori pur si simplu doriti sa ne contactati, puteti folosi acest formular. Va multumim !


David PDF Imprimare Email

 Articol de Carmen Preda

david-michelangelo     David este o sculptură, capodoperă a Renașterii, creată între 1501 și 1504 de artistul italian Michelangelo.

Este o statuie de marmură albă care măsoară 5,17 metri, a unui adolescent nud.

      Michelangelo a primit comanda lui David, la 16 august 1501 de la Opera del Duomo, precum și de la Arte della Lana, cea mai importantă casă de comerț și bancă din Florența, din secolul  al XV-lea. Michelangelo a lucrat la sculptură din 1501 până în 1504.

      La 25 ianuarie 1504, a fost numită o comisie formată din cei mai mari artiști florentini (între alții: Leonardo da Vinci, Piero di Cosimo, Simone Pollaiuolo, Filippino Lippi, Cosimo Rosselli, Sandro Botticelli, Giuliano și Antonio da Sangallo, Perugino și Lorenzo di Credi) însărcinată cu stabilirea amplasării lui David de Michelangelo.

      Inițial plasat în fața clădirii Palazzo Vecchio, în Piazza della Signoria, originalul se află, din 1873, expus la Galleria dell'Accademia din Florența.

      Statuia îl reprezintă pe eroul biblic David. Michelangelo a decis să-l reprezinte pe David înainte de luptă, chiar în momentul în care îl înfruntă cu un curaj  biblic pe uriașul razboinic Goliat.

      Povestea biblică spune că într-o zi David a fost trimis cu mâncare la frații săi ce se aflau printre soldați . El ajunse acolo exact în momentul în care a strigat Goliath . David și-a luat toiagul în mână și a pornit în josul apei de unde și-a ales câteva pietre, apoi s-a dus să-l înfrunte pe uriaș . Îl lovi cu o piatră în frunte, iar uriașul se prăbuși la pământ .

      După această poveste a Vechiului Testament s-au inspirat mulți artiști ai perioadei renascentiste și ai Barocului .

      Adolescentul sculptat de Michelangelo este un atlet puternic, revelând frumusețea corpului tânăr și echilibrat.

      Sculptura David a lui Michelangelo a fost ea însăși comparată cu modelele clasice ale antichității.

michelangelo-1    David al lui Michelangelo se bazează pe disciplina artistică a desenului, care este construit pe baza cunoștințelor anatomice masculine. Sub această disciplină, sculptura este considerată ca fiind arta cea mai apropiată de perfecțiune, imitând creația divină . Deoarece Michelangelo era adeptul conceptelor design–ului, a lucrat sub premisa că imaginea lui David se afla deja în blocul de marmură la care lucra,  cam în același mod în care sufletul uman este găsit împreună cu corpul. Este deasemenea un exemplu al stilului de pozare al  corpului uman, în contrapost .

      Figura stă pe un picior ce susține întreaga greutate a corpului, iar cu  celălalt relaxat. Această poziție clasică cauzează poziționarea șoldurilor și a umerilor în unghiuri opuse, dând astfel o ușoară curbare în formă de S a intregului trunchi. Aceasta curbare în S a trunchiului îl face pe David să aibă o poziție mai naturală, firească, așa cum întâlnim în realitate.

În plus, chiar dacă marmura este în general masivă, artistul a venit cu câteva trucuri pentru a contrabalansa înălțimea mare a statuii (peste cinci metri).

 Statuia a fost facută sa-l arate pe David după ce s–a decis să îl înfrunte pe Goliath , dar înainte ca lupta să aibă loc . Este o reprezentare a momentului în care are loc alegerea constienta .

David este un adolescent, ceea ce corespunde unei perioade de puternice transformări care atrage în acest fel, manifestarea lui Dumnezeu prin noi. Astfel se pot produce chiar miracole, respectiv în cazul acestei pilde biblice înfrângerea uriașului războinic Goliat de către neexperimentatul adolescent David.

 David al lui Michelangelo este diferit de reprezentarile sale anterioare, în care apare în momentul precedent învingerii lui Goliath ( în variantele sculptate de Donatello si Verocchio ). În loc să fie reprezentat victorios peste cineva mult mai mare decat el, David al lui Michelangelo arată pregătit pentru înfruntare, abandonându-se în fața Voinței divine.

Michelangelo s-a raportat la acest moment cheie al succesului , ceea ce a facut ca această sculptură să devină o capodoperă, acestă reprezentare genială fiind cea mai reprezentativă pentru eroul biblic David.

De aici se poate desprinde  ideea-forță care a fost la baza capodoperei și care ar putea fi :

Abandonul în fața Voinței divine asigură succesul deplin în lupta împotriva forțelor răului.

 David al lui Michelangelo a devenit una dintre cele mai cunoscute sculpturi renascentiste, fiind totodată un simbol al puterii și frumuseții adolescentine .