Sunteti aici: Home Arte Vizuale Film A. Tarkovski - citate

Postari recente in forum

No posts to display.

Contact & Feedback

Va multumim pentru ca ne vizitati site-ul . Daca aveti vreo propunere constructiva, vreo sugestie creatoare ori pur si simplu doriti sa ne contactati, puteti folosi acest formular. Va multumim !


Andrei Tarkovski, citate PDF Imprimare Email

 Selectie realizata de regizorul George Adamescu 

Tarkovski 1

"Vreau sa pastrez nivelul calitatii. Asa cum Atlas a tinut intreg universul pe umeri. Putea foarte bine sa-l arunce jos dupa ce-a obosit. Dar n-a facut-o. Dintr-un motiv anume a continuat sa-l tina. Aceasta este partea cea mai remacabila a legendei: nu faptul ca a tinut universul pe umeri atata timp, ci acela ca nu a renuntat, dezamagit, lasandu-l jos."

"Suntem chinuiti de propria noastra neputinta de a cunoaste adevarul. Dar n-avem nevoie sa-l cunoastem. Avem nevoie sa iubim. Si sa credem. Credinta e cunoastere cu ajutorul dragostei."


"Omul n-are nevoie de prea multe ca sa traiasca. Ceea ce conteaza este sa fii liber in munca ta, in ceea ce faci."

 

"De ce merg oamenii la cinema? Ce-i impinge spre acea sala intunecata unde, timp de doua ore privesc jocul umbrelor pe ecran? Nevoia de amuzament? Nevoia unui anume drog? …Eu cred ca motivul principal pentru care cineva merge la cinematograf este timpul: timpul pierdut sau petrecut , ori pur si simplu netrait. El merge acolo pentru o experienta de viata. Cinematograful, ca nici o alta arta, largeste si concentreaza experienta unei persoane si o face mai lunga. Aceasta este puterea cinematografului autentic. Star-sistemul, show-business-ul, divertismentul nu au nimic de a face cu el."

 

"Filmarea ideala: un autor filmeaza milioane de metri de pelicula in care viata unui om este inregistrata de la nastere pana la moarte, sistematic, secunda cu secunda, zi de zi, an de an si din toate acestea rezulta 2500 de metri de pelicula, sau o ora si jumatate de film."

 

"Singura libertate a artistului: aceea de a alege intre a-si realiza talentul cat poate de deplin si a-si vinde sufletul pe treizeci de arginti."

stalker"Mi-au placut intotdeauna oamenii care nu se pot adapta la viata in mod pragmatic. In filmele mele nu exista eroi."

 

"Idealul a incetat sa mai existe. Ori este imposibil sa mai traiesti fara un ideal. Nimeni nu mai este in stare sa inventeze unul, iar cel vechi s-a prabusit: Biserica."

 

"In Stalker am facut un fel de declaratie completa: Si anume, ca dragostea umana singura, in mod miraculos, este o dovada impotriva afirmatiei ca nu exista nici o speranta in lume... Aceasta este procesiunea noastra comuna si neconvertibil pozitiva. Desi nu prea mai stim cum sa iubim." (Sculpting in Time)

 

"Adevarul nu exista in sine. Exista in metoda. Este chiar metoda."

 

"Sunt doua cai de mantuire: calea dreptatii pentru cei drepti si calea Harului divin pentru cei pacatosi. Iar eu sunt un pacatos. Din nou am gresit incercand sa ma mantui pe calea dreptatii."

"Sunt prea multe ispite: stereotipuri, prejudecati, locuri comune, idei artistice altele decat ale noastre. Si intr-adevar este atat de usor sa filmezi o scena frumos, pentru efect, pentru aprecieri... Dar tu doar trebuie sa faci un singur pas in acea directie si esti pierdut."(Sculpting, 80)

"O lucrare devine invechita ca rezultat al efortului constient de a fi expresiv si contemporan; acestea nu sunt lucruri care sa fie realizate; acestea trebuie sa fie in tine." (Sculpting, 99)

 

Tarkovski 2„Filmul este ca viata, ca dragostea. Iar viata, plina de mistere, e cel mai mare miracol. Cine poate sa explice de ce traim, pentru ce iubim? Cateodata putem explica de ce uram, dar nu stim pentru ce iubim. Fara aceasta viata ar fi imposibila. Dragostea din noi a fost programata de sus.”

 

„In filmele mele am crezut important sa incerc sa arat legaturile care-i unesc pe oameni intre ei (in afara celor trupesti). Aceste legaturi ma fac sa apartin umanitatii si ne leaga pe noi toti de tot ceea ce ne inconjoara. Nu pot sa nu ma simt ca un mostenitor in aceasta lume, in care eu nu exist datorita unei intamplari. In fiecare exista o scara a valorilor. Toate filmele mele, intr-un fel sau altul, repeta ideea ca oamenii nu sunt singuri si parasiti intr-un univers vid, ci ca ei sunt legati prin numeroase legaturi de trecut si viitor si ca fiecare individ innoada prin destinul sau o legatura cu destinul uman in general. Aceasta speranta, ca fiecare viata si fiecare act are un sens, mareste intr-o masura incalculabila responsabilitatea individului fata de cursul general al vietii.”
(Andrei Tarkovski – Le temps scellé)