Sunteti aici: Home Muzica Muzica Vocala

Postari recente in forum

No posts to display.

Contact & Feedback

Va multumim pentru ca ne vizitati site-ul . Daca aveti vreo propunere constructiva, vreo sugestie creatoare ori pur si simplu doriti sa ne contactati, puteti folosi acest formular. Va multumim !


Muzica Vocala PDF Imprimare Email

Muzica și vocea umană

de Iolanda Boban

 

"... voi canta cu duhul, dar voi canta şi cu mintea"
1 Corinteni 14:15C

"Muzica este un act al minţii care pune ordine în lumea sufletului"
Igor Stravinski


În ciuda întregii noastre tehnologii a comunicațiilor, nici o invenție nu este la fel de eficientă ca sunetul vocii umane. Când auzim o voce umană, dorim instinctiv să o ascultăm, în speranța ca o vom înțelege. Chiar și atunci cand cel care vorbește își caută cuvintele potrivite. Chiar și atunci cand tot ce auzim sunt doar țipete, plânsete sau cântece. Aceasta se întamplă deoarece vocea umană are o rezonanță diferită față de orice altceva din această lume. Din acest motiv putem auzi vocea cantărețului alături de o orchestră întreagă. Vom auzi întotdeauna cântărețul indiferent de sunetele care îl acompaniază.

Ca izvor de energie, sunetul poate fi folosit ca instrument pentru modificarea conştiinţei şi ca auxiliar pentru desluşirea cauzei metafizice a unei probleme fizice. Înlesneşte concentrarea, relaxarea, învăţarea, creativitatea şi sporeşte conştientizarea stărilor psihospirituale.

Putem folosi ritmuri, tonuri, instrumente muzicale şi vocalizări pentru a influenţa activitatea fiziologică a organismului. Iar pentru asta nu avem nevoie de vaste cunoştinţe de muzică. Oricine este atras de muzică – face parte din firea noastră. Am fost înconjuraţi şi hrăniţi cu muzică încă de pe când eram în faza de embrion – de la sunetele ajunse până la noi prin lichidul amniotic din timpul sarcinii şi până la bătaia ritmică a inimilor noastre. Muzica şi ritmul sunt însăşi viaţa.

Muzica înseamnă vindecare şi ar trebui să facem din ea o parte activă şi conştientă a programului nostru de menţinere a sănătăţii. Chiar dacă nu putem cânta o melodie sau nu ştim să cântăm la un instrument muzical, există modalităţi simple de a folosi sunetul sacru pentru vindecare. Dacă putem vorbi, putem să vindecăm cu ajutorul sunetului.

Vocea are o capacitate extraordinară de a fi un instrument pentru hrănire şi vindecare. Peste tot în lume există credinţa larg împărtăşită că vocea umană are capacitatea de a vindeca. Se pare că şamanii şi vracii din societăţile primitive foloseau un limbaj spiritual pentru a intra în legătură cu inteligenţe superioare în vederea obţinerii remediilor necesare. Indienii huichal cred că sufletul sau conştiinţa emite un zgomot şuierat sau un fel de fluierat de înaltă frecvenţă; şi că în perioadele de boală, sufletul rătăceşte în afara corpului. Şamanii huichal imită sunetul respectiv pentru a ajuta sufletul să revină în trupul fizic, restabilind astfel starea de sănătate. Pitagora recunoştea puterea terapeutică deosebită a cuvântului omenesc. El trata unele boli prin citirea de poezii şi îşi învăţa discipolii că o voce iscusită, bine modulată, cuvintele frumoase, metrul şi ritmul lor pot restabili echilibrul corpului şi al sufletului.

Mantra yoga este o tehnică de autoîmplinire umană prin folosirea unor sunete lăuntrice (nadas) ce sunt stimulate prin tonalitate şi psalmo-diere exterioare. In credinţele tibetane, cel mai important instrument muzical este vocea umană, iar şamanii tibetani ştiu să folosească proiectarea sunetului unor vocale exterioare pentru a crea vibraţii lăuntrice. Ei învaţă să folosească capul şi pieptul pe post de camere de rezonanţă, astfel încât atunci când incantaţia se opreşte, sunetul continuă să răsune în minte şi în camerele organismului. Fiecare sunet vocalic, asemenea fiecărui ton muzical, poate deschide o anumită parte a corpului atunci când este vizualizat şi imaginat în timpul inspiraţiei şi când este rostit sau se intonează în interior.

Intonarea este procesul prin care sunetele şi tonurile vibratoare (muzicale sau vorbite) ajută procesul de vindecare: curăţă, armonizează şi vindecă. Poate fi folosit pentru restabilirea homeostaziei la nivelul întregului nostru sistem energetic. De asemenea, este deosebit de eficientă dacă se foloseşte împreună cu alte terapii vibratorii, constituind unul dintre cele mai puternice mijloace de autovindecare, având în vedere că apelăm la cel mai creator instrument muzical pe care îl avem la dispoziţie – vocea umană.

Vocea degajă putere. O degajă în direcţia gândurilor noastre, trimiţând în felul acesta energia într-o anumită zonă a corpului. Putem folosi sunetele pentru întregul sistem de chakre sau putem concentra intonarea doar asupra unui singur centru energetic al corpului. O veche axiomă ocultă spune: "Gândul este urmat de orice formă de energie". De fiecare dată când ne gândim la ceva, formele noastre energetice ne vor urma gândul. Iar vibraţiile sunt purtate oriunde ne vom concentra sunetele şi vocea.

Scopul intonării este acela de a restabili structura vibratorie a corpului (fizic şi subtil), astfel încât esenţa noastră spirituală să se poată manifesta într-un mod deplin în cadrul mediului fizic înconjurător. Vocea aparţine organismului, însă este în realitate instrumentul sinelui spiritual. Şi fiindcă suntem mai mult decât un corp, trebuie să învăţăm să ne folosim vocea ca instrument în vederea atingerii unei mai mari stări de conştiinţă şi de sănătate. (referințe: Ted Andrews, Manualul Vindecătorului).

Terapia cu ajutorul vocalelor, tehnică redescoperită din timpuri străvechi de către savantul de origine austriacă Leser Lasario, ne poate transforma în bine întreaga viaţă. Metoda de utilizare a vocalelor este simplă, eficientă, naturală şi fără nici un fel de contraindicaţii. Important este la începerea exerciţiului să fim cât mai relaxaţi. Se inspiră profund pe nas, cât mai amplu. La expiraţie, emitem prelung şi melodios vocala aleasă, fără a forţa. Se reia exerciţiul atât timp cât dorim aceasta.

    muzicavocalaStările şi efectele terapeutice vor fi diferite în funcţie de vocala aleasă astfel:

  • Vocala A acţionează asupra părţii superioare a toracelui şi plămânilor, esofagului, celor trei coaste superioare şi creierului. Îmbunătăţeşte şi măreşte randamentul proceselor cerebrale, ameliorează memoria. Amplifică şi armonizează capacitatea afectivă.
  • Vocala Ă acţionează asupra plexului solar şi a regiunii abdominale. Vindecă în mod gradat majoritatea afecţiunilor digestive. Amplifică voinţa şi încrederea în sine.
  • Vocala E acţionează asupra gâtului, a coardelor vocale, a tiroidei, glotei şi laringelui. Vindecă în mod gradat guşa şi alte tulburări care apar la nivelul gâtului. Amplifică o stare de candoare și de puritate.
  • Vocala I acţionează asupra bronhiilor, inimii, laringelui, gâtului, nasului, creierului şi capului. Ajută la eliminarea mucozităţilor din gât, bronhii şi la vindecarea migrenelor şi tulburărilor cardiace. Duce la apariţia unei stări de veselie şi bucurie luminoasă.
  • Vocala Î acţionează asupra regiunii pieptului şi zonei plexului solar. Vindecă în mod gradat durerile de cap, infarctul miocardic, gastritele, ulcerul, tuberculoza pulmonară. Duce la apariţia unei stări de bună dispoziţie şi de armonie.
  • Vocala O acţionează asupra zonei toracelui, timusului şi regiunii diafragmei. Aduce calmul şi amplifică vitalitatea. Amplifică in fiinţă iubirea pură fără obiect.
  • Vocala U acţionează asupra regiunii stomacului, ficatului şi organelor sexuale. Vindecă în mod gradat majoritatea tulburărilor stomacului, elimină constipaţia şi afecţiunile ficatului. Are influenţă benefică asupra rinichilor şi ajută la depăşirea impotenţei şi frigidităţii. Duce la apariţia unei stări de dilatare amplă a conştiinţei.

Efectele şi perceperea zonei în care acţionează vocala corespunzătoare vor apărea instantaneu, iar în scurt timp vor apărea şi efectele terapeutice în funcţie şi de încrederea proprie pentru dobândirea unei sănătăţi perfecte.

Operarea cu vocale se poate realiza şi în grup, la emisia unei vocale la unison se simt vibraţii mai puternice nu numai în planul fizic datorate intensităţii mai mari a sunetului produs. Astfel se angrenează energii şi mai mari care amplifică efectele benefice deoarece vocala emisă are continuitate (nu se întrerupe) ca atunci când lucrăm individual.

Știm că arta muzicală poate fi capabilă să redea din splendoarea muzicii cerești, iar aceasta ne poate conduce către o înălțare spirituală reală. În cultura poporului român, sentimentul de sacralitate al muzicii este redat în mod deosebit prin genul coral, vocea umană fiind cea mai la îndemână omului cât și cea mai aproapiată inimii sale. De exemplu, prin intonaţia deseori modală, melos, ritm și sentimente exprimate, muzica romanească de închinare, cultă sau anonimă, întruchipează puritatea şi simplitatea credinciosului român în trăirea real profundă a respectului datorat lui Dumnezeu. Ea reflectă totodată tradiţia spirituală acumulată în decurs de milenii în această zonă geografică. Putem afirma că muzica vocală și vocal-simfonică produce o respirație corectă a sufletului atunci când suntem inspirați într-un mod divin pentru a putea traduce prin sunete muzicale,armonia universală. Se spune că fiecare Suflet are o notă muzicală, iar lumina care înconjoară un Suflet și lumina care emană dintr-un Suflet cântă împreună, se armonizează, sunt ca și niște instrumente dintr-o orchestră. Armonia este o stare concepută de filozofii antici greci ca fiind o stare premergătoare frumuseţii. Un întreg este frumos dacă toate componentele sale se află în armonie. Cosmosul este Universul, considerat ca un tot armonios organizat, infinit în timp şi în spaţiu, în opoziţie cu haosul, iar muzica este limbajul universal. Mişcarea sferelor celeste nu este altceva decât o continuă simfonie, o muzică pe mai multe voci, percepută nu de ureche, ci de suflet.

Referatelele scripturistice din Cartea Facerii, nu precizează timpul sau modul în care muzica, respectiv cântatul, cu toate dimensiunile sale, au fost sădite de către Dumnezeu în interiorul fiinţei umane.

Una dintre definiţiile muzicii ne spune că ea este "arta de a exprima sentimente şi idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică". Posibilitatea combinării sunetelor este dată de însăşi structura anatomo-fiziologică a omului. În acest sens Sf. Grigorie de Nyssa, în comentariul său "Despre facerea omului", aduce în atenţie minunata lucrare a lui Dumnezeu: "Muzica organismului omenesc este şi ea un amestec de flaut şi liră când acestea două se combină într-o melodie armonică. Căci atunci când voinţa vorbitorului produce vibraţii prin presiuni lăuntrice asupra corzilor vocale, întocmai ca la corzile lirei dispuse în formă de semicerc, aerul din spaţiul care serveşte respiraţia e împins în sus, pe căile respiratorii şi imită oarecum sunetul instrumentului în timp ce este presat circular ca într-un fel de bancă […]. Deschiderea şi închiderea buzelor produc acelaşi efect precum degetele pe găurile fluierului, potrivit armoniei cântecului". Înţelegem astfel că încă de la facere omul a fost înzestrat de către Dumnezeu cu unul din cele mai frumoase daruri – darul melosului (gr. μέλος), exprimat atât prin intermediul vocii, cât şi prin cel al instrumentelor muzicale.

 

referințe: - "Muzica de închinare ca segment al muzicii eterne" - Elena Moraru-Saviuc,
- "Muzica sferelor" - Cristiana Dumitrache, Adriana Dumitrache,
- "Terapia prin vocale" - Eduard Brînzilă,
- "Legătura omului cu Dumnezeu prin muzică" - Pr. Dr. Călin Ciprian Taloş