Sunteti aici: Home Muzica Muzica

Postari recente in forum

No posts to display.

Contact & Feedback

Va multumim pentru ca ne vizitati site-ul . Daca aveti vreo propunere constructiva, vreo sugestie creatoare ori pur si simplu doriti sa ne contactati, puteti folosi acest formular. Va multumim !


Muzica PDF Imprimare Email

MUZICA             muzica1

          Isabela Dumitru si Gladys Nitescu


           Muzica este unica intre toate celealte arte si nici o alta arta nu poate reda trairile extatice interioare atat de bine. Pentru unii, este de neinteles cum poate trai cineva stari extatice doar ascultand muzica. Dar experientele extatice spirituale nu tin cont de rigorile canonice ale vreunui rit. Ele vin pentru ca DUMNEZEU ne imbratiseaza pe toti (indiferent de alegerea filozofico-religioasa) cu aceeasi IUBIRE!

      Puterea muzicii consta in faptul ca ea se adreseaza direct Spiritului. Prin natura ei vibratorie, muzica ridica nivelul de constiinta si induce stari sufletesti speciale, care pot fi chiar extatice, apropiindu-ne de ceea ce nu poate fi exprimat: de DUMNEZEU.

Dupa SAMAVEDA, care se crede ca dateaza din 1700 i.Hr., tratatul care contine o colectie de imnuri, portiuni de imnuri si versete, pentru a fi cantate folosindu-se anumite melodii, GITALAMKARA a fost primul tratat despre muzica. GITALAMKARA reuseste sa construiasca evolutia muzicii in India, prin terminologii arhaice si singulare identificate ca “ ragaasvarna”, inaintea influentelor grecesti si musulmane. In India muzica, dansul, pictura si teatrul sunt considerate “ Arta Divina”.

muzica2Brahma, Vishnu si Shiva au fost primii muzicieni. Krishna, incarnarea lui Vishnu, este de asemenea cunoscut in arta Hindusa, avand un flaut, la care canta melodii magice in care recheama catre adevarata lor casa, sufletele umane aflate in iluzia Maya.

muzica3Saraswati, zeita intelepciunii, este simbolizata cantand la "Vina", mama tuturor instrumentelor cu coarde.

SAMAVEDA contine cele mai vechi scrieri ale stiintei muzicale din lume. Aici descoperim corespondenta melodiilor cu orele zilei, anotimpurile, anumite stari ca: iubirea pura, compasiunea, curajul, umilinta, etc. Anticii rishis au descoperit alianta sonora dintre om si natura. Deoarece natura este reprezentarea lui AUM, sunetul primordial sau Cuvantul vibrator, omul poate obtine controlul asupra tuturor manifestarilor naturale.

         Lui Tan Se (sec.16), musician la curtea regelui Akbar, i s-a comandat sa cante o raga (melodie) de noapte, in timp ce soarele era deasupra capului sau. Tan Sen a intonat o mantra care instantaneu a facut ca intregul palat sa fie acoperit de bezna.

In Evanghelia dupa Ioan 1:1, se spune: "La inceput era Cuvantul si Cuvantul era Dumnezeu." Intelegand "Cuvantul" drept vibratie, putem avea marea revelatie de a descoperi multe taine. Aceasta vibratie inseamna sunetele subtile care sustin si distrug Creatia neincetat. Doar o clipa daca nu ar fi asa, a fi haos. Exista o Armonie si o Ordine Divina in toata manifestarea. Intregul Univers este in stare de vibratie si fiecare lucru genereaza o frecventa a sa, proprie.

          De milenii, muzica il insoteste pe om in evolutia sa spirituala. In China antica se compunea muzica pentru armonizarea fiecarui organ, utilizandu-se instrumente muzicale specifice organelor corpului uman.

Fiinta umana este plina de frecvente intersectate unele cu altele, ceea ce genereaza o adevarata "simfonie cosmica".

Traim intr-un ocean de sunete care freamata pe malul constiintei noastre; ne strabat trupul, psihicul pana in centrul fiintei noastre...orice aspect al naturii pulseaza in nesfarsite combinatii vibratorii delicate si incomensurabil de complexe, de care de cele mai multe ori suntem apoape inconstienti.

Desi nu suntem foarte constienti de ele asta nu inseamna ca aceste sunete, cu ritmurile lor specifice, cu inaltimile si armonicele lor nu transmit o multime de mesaje, direct catre subconstientul nostru. Toate vibratiile, de la cele mai putin perceptibile, pana la cele mai evidente au efect specific asupra noastra la nivel emotional, fizic, mental, in moduri foarte complexe, care sunt inca incomplet cunoscute.

V-ati gandit vreodata ca in fiecare clipa, fiecare celula a corpului nostru "canta"? Ca fiecare dintre noi suntem o "orchestra" care emite sunete specifice complet diferite si unice, acestea fiind cu mult mai elevate decat semnatura codului genetic?!

"Spune-mi ce muzica asculti ca sa-ti spun cine esti" ...este o parafrazare a zicatoarei bine-cunoscute. Astfel muzica pe care o ascultam , sunetele pure si elevate emise de exemplu de bolurile tibetane calibrate pe o anumita frecventa, emisia si audierea vocalelor asociate cu o concentrare adecvata ne transpun fulgerator intr-o lume magica, foarte elevata si pura, practic INSTANTANEU! Acesta este de fapt specificul muzicii terapeutice, spirituale, intrarea in rezonanta foarte rapida cu sunetele si armoniile binefacatoare!

Aceste vibratii cu armonicele lor ne modeleaza gandurile, comportamentul, starile interioare, transpunandu-ne in lumi paradisiace, conexe cu cele mai elevate vibratii din macrocosmos. In timp, "acordarea" noastra la aceste frecvente elevate face sa apara cu usurinta si destul de rapid (in functie de cat timp acordam practicii) vindecari spectaculoase, transformari vizibile pana si in planul fizic, stari spirituale de exceptie pe care le putem trai permanent sau evoca la dorinta, toate acestea fiind perfect posibile prin intermediul fenomenului de Rezonanta.

De-a lungul mileniilor oamenii s-au reunit si au cantat in grupuri in cadrul comunitatilor locale, iar aceasta se facea pentru transformarea societatii. Este o mare oportunitate ca oamenii sa redescopere ce au pierdut..... vocile noastre..... si oricine poate canta, deoarece acestea au potentialitati extraordinare!

Chiar daca pare simpla arta cantatului este foarte complexa prin energiile pe care le genereaza si din care rezulta efecte. Cheia intelegerii este Fenomenul de Rezonanta. Daca o fiinta umana emite un sunet vocal, ea participa in mod direct la acest fenomen de rezonanta, generand in fiinta sa vibratii subtile binefacatoare. Dar atunci cand sunt mai multi oameni, ca de exemplu un cor, care realizeaza emisia vocala a unor sunete, ei amplifica rezonanta benefica, iar transformarile in sens pozitiv vor fi foarte rapide. Cu ajutorul sunetelor sacre intram in spatii neexplorate si traim natura luminoasa a propriei noastre fiinte.

"Consider corul ca pe o orga umana la care dirijorul canta actionand niste clape numite SUFLETE." - Alexandru Pascanu

Vocea umana este cel mai perfect, la indemana si usor de folosit instrument musical. Scopul profund al primilor muzicieni rishi a fost de a realiza contopirea dintre cantaret si Cantecul Cosmic, care poate fi auzit prin trezirea centrilor energetici de forta. Cuvantul sanskrit pentru muzician este "bhagavathar", care inseamna "cel care canta rugaciunile catre Dumnezeu". Pentru ca fiinta umana insasi este o expresie a Cuvantului Creator, sunetul are cel mai puternic si imediat efect asupra sa, oferindu-i o cale de a-si reaminti originea divina. Corpul uman este cel mai grandios templu al lui DUMNEZEU.

Muzica traditionala a tuturor popoarelor contine legaturile cu puternicele incantatii asupra naturii. Sa aduca ploaia de exemplu (obicei care inca se mai practica in unele din zonele rurale ale tarii noastre).

"Povestirea biblica a lui Iosua despre daramarea Ierihomului, ale carui ziduri s-au prabusit in sunetele trambitelor, sau mitul lui Orfeu care ii incanta cu lira sa nu numai pe oameni dar si animalele salbatice, stancile si valurile dezlantuite, ne dezvaluie printre altele ca, din cea mai indepartata antichitate, Initiatii cunosteau influenta magica a sunetelor asupra fiintelor si a materiei."

                                                Omraam Mikhael Aivanhov

 

"Muzica este o revelatie mai mare decat toata intelepciunea si filozofia. Muzica este solul in care spiritul traieste, gandeste, creeaza."

                                                Ludwig van Beethoven

 

"Un artist trebuie sa aiba ca ideal sa conduca fiintele spre IZVOR, atunci numele sau va fi scris in Cartea Vietii: se va nota acolo ca a salvat mai multe suflete de la zbucium si de la moarte."

"Da, cei care canta se leaga de lumea muzicii, iar ceilalti slabesc interior, fiindca nu se hranesc. Muzica, cantecul constitue o hrana ce ne permite sa efectuam o lucrare spirituala."

"Cuvantul Divin nu este alta decat muzica, sunete armonioase care au modelat materia. "

                                               Omraam Mikhael Aivanhov

 

Dincolo de sunetele armonioase ale muzicii, pe care le percepem, se afla cea mai misterioasa muzica: TACEREA ( LINISTEA).

Nu trebuie decat sa inchidem ochii si toate framantarile noastre se vor dizolva ca prin minune, Acum si Aici.

"Linistea este cea care naste ceva ce este viu si dureaza. De fapt linistea este cea care ne conecteaza la Univers si la Infinit. Este radacina existentei si echilibrul vietii."

                                                Yehudi Menuhin

 

In incheiere ..... "Nu sovaiti nici o clipa sa va cultivati vocea, considerand-o cel mai frumos dar pe care vi l-a dat DUMNEZEU."

Robert Schuman

 

Bibliografie:

Dorin Achim – "Curs de muzica ezoterica si muzicoterapie"

Dorin Achim – "Muzica malefica si Muzica benefica"

 Omraam Mikhael Aivanhov - "Muzica si cantecul in viata spirituala"